De kleine kapitein
home winkels boeken speelgoed scholen varier Kamishibai links contact
kapiteintje

 

BOEKEN

-het favoriete boek van

-

 

 

Boekrecencies

Op deze pagina vind je recencies van diverse kinderboeken. Heb jezelf een favoriet stuur dan snel je eigen boekbespreking naar ons op. Op deze pagina plaatsen we ook boekrecensies geschreven door Jaap Friso van de website Jaap Leest. Kijk dus voor meer recensies op zijn website.

Buiten was het oorlog 8,0

Was het erg dat Justin Bieber hoopte dat Anne Frank een belieber zou zijn geweest? Hoogstens kan je zeggen dat hij haar van slechte smaak betichtte. Veel rond Anne Frank is nog altijd snel nieuwswaardig en spreekt tot de verbeelding, dat bleek maar weer uit het incident. Voor kinderen die zich afvroegen over wie Bieber het had, omdat ze te jong zijn om haar dagboek te lezen is er nu Buiten is het oorlog van Janny van der Molen over 'Anne Frank en haar wereld'.

Chronologisch en thematisch beschrijft Van de Molen het leven van Anne Frank en dat doet ze heel overzichtelijk en verhelderend. In de derde persoon wordt het begin van de oorlog, de gang naar het Achterhuis en het verraad beschreven. Met tussendoor flarden over haar dagboek, de verveling, haar dromen en de gesprekken en het zoenen met Peter. In de derde persoon, waardoor er gepaste afstand is van het dagboek, in heldere taal en zonder veel opsmuk het verhaal van een bijzonder maar eigenlijk ook heel gewoon meisje. Geen heldenepos en niet sentimenteel maar inderdaad heel geschikt voor kinderen voor wie het echte 'dagboek' wat teveel van het goede is. Maar ook voor anderen. Van der Molen raakt de kern van het dagboek en vat uitgebreide en herhalingen handig samen. De laatste dagen van het leven van Anne Frank zijn ingetogen en ontroerend beschreven.

De titel is prachtig gekozen. Anne Frank zit in het Achterhuis te zitten. Ze verveelt zich, ze fantaseert en ze beschrijft haar kleine wereld terwijl de grote boze buitenwereld op de achtergrond voelbaar is. De verklarende teksten na ieder hoofdstuk hadden achterwege kunnen blijven en de dwarsdoorsnede van het Achterhuis achterin het boek had prominenter en met meer uitleg gekund. Maar met de tekeningen van Martijn van der Linden en foto's van Anne vormt Buiten is het oorlog een goede aanvulling op alles wat er al over Anne Frank werd geschreven.

 


Agent en Boef en het grote verzamelboek 8,0

De aanduiding 'grote' is wat overmoedig want zo enorm is die verzameling nog niet. Er zijn inmiddels drie delen verschenen die in dit boek zijn samengebracht: Agent en Boef. Agent en Boef en de tekenstreken, Agent en Boef en de Boefagent. In september verschijnt het vierde deel: Boef en Agent en de fopmoppen waarvan schrijver Tjibbe Veldkamp op zijn site aankondigt dat er voor het eerst van het stramien wordt afgeweken. Agent zal Boef uiteindelijk niet vangen en opsluiten.

Dat zal wel loslopen want de kracht van deze serie is het vaste ritme. Boef ontsnapt uit de gevangenis, hij leidt Agent om de tuin en na veel toestanden is Agent hem weer de baas en sluit hem op. De vaste afsluiting is dat Agent zegt: 'Dat was leuk' en Boef antwoordt: 'Ja, morgen weer?'. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar, een soort Laurel en Hardy die met elkaar vergroeid zijn.

Die herkenning en herhaling is voor peuters en kleuters heerlijk maar dat is een kenmerk van veel prentenboekenseries.Maar Agent en Boef is zoveel meer vanwege de originele en tegendraadse invalshoeken. Agent en Boef leiden elkaar om de tuin maar zetten ook de lezer voortdurend op het verkeerde been. Dit is slapstick op hoog niveau. De invalshoeken zijn erg origineel en tot in het kleinste detail geweldig goed uitgewerkt. Als Boef met lijm in de weer is, zit ook echt alles aan elkaar vastgeplakt. Waar Boef zich verkleedt, is het even zoeken wie hij nou weer is. Het is mal en maf maar de kolder wordt nergens te flauw. Het verhaal en het patroon kloppen en het is een veilig idee dat de gezette Boef altijd weer in het gevang komt. Hij wil ook niets liever.

Ik ben fan van Agent en Boef, vanaf het begin en als de makers dit hoge niveau weten te handhaven, blijf ik dat nog heel lang.


Wolf is nooit lief, maar hij blijft de neef van Hond 7,5

Alweer zo'n aardig boekje in de serie van uitgeverij Lannoo voor beginnende lezertjes (AVI 1 tot en met 3). Met de regelmaat van de klok wordt deze reeks aangevuld, met als voorlopig hoogtepunt Job en de duifvan Evelien de Vlieger.

Wolf en Hond van Sylvia Vanden Heede werd vorig jaar bekroond met een vlag en wimpel en nu is er de opvolger waarin ook een kat een rol speelt en dus heet dit boekje Wolf, Hond en kat. Deze boekjes zijn opgebouwd uit korte zinnetjes van maximaal 5 woorden en meestal niet meer dan 2 of 3 woorden.  'Nee Wolf. Je krijgt geen drup meer. Al zeu je nog zo hard. De fles is leeg. De wijn is op. En je dronk al te veel.'

Het lijkt dan misschien simpel maar probeer het maar eens. In korte zinnen en met weinig woorden een verhaal kracht mee te geven. Vanden Heede gebruikt klank en ritme op een fraaie manier.

Er zit een muis in de kast - en op de plank - in de pot - en in een kom - in een zak - in een ton - op een stoel - in de bank - bij het raam - op het kleed - op de trap - in de haard - op een kruk - naast de deur.

Zo ontroerend en bijna aangrijpend als Job en de duif wordt het niet. Vooral omdat de dialoogjes vrij beperkt en soms wat kinderachtig zijn. Het verhaal begint  sterker dan het eindigt en sleept zich naar een wat zeurderige ontknoping. Toch stelt Vanden Heede op een knappe manier een paar thema's aan de orde waarvan vooral vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel er uit springen. Hond vindt dat hij zorg moet dragen voor zijn neef Wolf, die wordt lastig gevallen door agressieve Kat. Is Kat te vertrouwen? En hoe zit dat eigenlijk met Wolf zelf? 'Wolf is woest en wild - Wolf houdt zijn woord niet. Wolf is nooit eens lief. Maar het is en blijft zijn neef.'

Opnieuw grappige en lieve illustraties van Marije Tolman. Door het kleine formaat van het boekje komen de tekeningen niet helemaal tot hun recht maar ze slaagt er wel in de de dieren zeggingskracht mee te geven. De agressie van Kat, de onberekenbaarheid van Wolf en de bedachtzaamheid van Hond zijn goed getroffen. De muizen worden in de titel niet genoemd maar zijn wel op de cover te zien en spelen een niet onbelangrijke rol. Dit 'Volk van knaag' ontregelt en amuseert de boel


Het valt niet mee in de grote zee 7,0

'De auteur van dit boek eet geen vissen', staat er voor in het boek. Het blijft vaag waar die opmerking toe dient. In zijn vorige jeugdboek, waarin een gevaarlijke hond een hoofdrol speelt, (Zwarth, recensie hier) vermeldt Henk van Straten niets over een mogelijk vegetarisme.

Henk van Straten schreef met Alle vissen vonden olifant een verhalenbundel over het leven in de zee. Verhalen met een vaak wat tragische ondertoon. De kwal is superverlegen, het zeepaardje voelt zich verloren in de enorme zee en de zeebra verkeert in een identiteitscrisis: is hij een zeeslang of een zebra? Er leven dieren in de zee die smachten naar het land en er verschijnen ineens dieren die er niet thuis horen. Een kikker bijvoorbeeld en op een bijzondere dag drijft er zowaar een olifant in de zee. Grote consternatie op de zeebodem natuurlijk. Wat doet die olifant in de zee. De vissen vragen of ze hem naar huis zullen brengen. De olifant weet niet waar hij het liefste wil zijn: 'en als ik dan thuis ben', vraagt hij zwaarmoedig, ' wat dan? Is dan soms alles goed?'. 

Er wordt wat afgetobd in de grote zee. Haai Boris weet dat hij eigenlijk andere dieren op moet eten maar dat voelt zo gek en het maakt hem gevaarlijk. Hij peinst er niet over de zeeleeuw waar hij verliefd is op te vreten maar als hij uiteindelijk een irritante vliegvis lijkt te hebben verorberd, windt geen dier zich daar over op.

Grappige overpeinzingen en licht-filosofische oprispingen kenmerken de verhalen die poetisch getinte titels dragen als 'Ook haaien hebben liefde nodig', 'Aan alle olifanten komt een einde' en 'Het helaas zijn van een tonijn'.

Allemaal dieren die ergens mee zitten, die er net niet bij willen, durven of kunnen horen. Een interessante insteek maar ik verwacht meer gekte. Van Straten ontregelt ten dele maar blijft teveel binnen de kaders. Net als Zwarth, blijft ook dit boek steken in een poging. Van Straten is in zijn volwassenromans heftiger en uitbundiger, daar zou hij wat meer van mogen overhevelen naar zijn jeugdboeken.

Alle vissen vonden olifant is een aardig voorleesboek dat mooi is opgemaakt en waarin alle ruimte is voor de prenten van Martijn van der Linden. Hij geeft de dieren niet echt karakter en veel eigenheid mee maar toont zich wel vaardig met kleur en vormgeving. Mooie paarse en gele spreads die de bundel veel sfeer meegeven. Sommige stilistische grapjes zijn sterk: een school tonijn waar het verhaal letterlijk omheen geschreven wordt, de enorme poten van de olifant waarmee de fragiliteit van het zeepaardje duidelijk wordt.

Aan het slot van het boek is de olifant verdwenen en kibbelen de overgebleven dieren over de vraag of hij er wel echt is geweest, sterker nog: bestaan olifanten wel. 'Ik geloof niet in olifanten,' zei Boudewijn. 'Nooit gedaan ook.'  Daar zet Van Straten de lezer weer even op het verkeerde been maar de verwarring had groter gemogen

 

 

Jouw favoriet!

Wij zijn benieuwd naar jouw lievelingsboek. Welk boek moet volgens jouw iedereen lezen. Om welke titel heb je echt gehuild of heel hard gelachen. Laat het ons weten. Stuur een mail met info over jezelf en je super-lievelingsboek naar info@kleinekapitein.nl en dan plaatsen we jouw boekbespreking hier op de site.

Kijk voor een voorbeeld van het favoriete boek van links op de link!

Maak zelf je eigen boekspreking en mail je Youtube link naar de ons!

Stoere beroepen

Gewapend beveiliger op Schiphol? Serveerster in één van de bekendste restaurants van Nederland? Cameraman voor Studio Sport? In dit boek vertellen mensen met stoere beroepen in interviews over hun werk. Hoe word je de beste taartenmaker van Nederland? Is het moeilijk om de motor die de Euromast doet ronddraaien te repareren? Weet je nog niet wat je wilt worden, leuke ideeen voor een spreekbeurt of gewoon lekker bladeren en al die prachtige foto's bekijken.
igraineIgraine zonder vrees
Cornelia Funke

12+

“Het riekt naar problemen, liefste,’ zei Melisande toen ze haar snuit boven de muur uitstak.” En hiermee slaat de mooie Melisande de moeder van Igraine de spijker op zijn kop. Problemen, dat is waar het in dit boek omdraait. Igraine is net één dag 10jaar en heeft veel problemen.

Haar  ouders hebben zichzelf per ongeluk omgetoverd tot varkens.
Igraine moet opzoek naar het tegengif. Hiervoor moet ze haar van een reus zien te vinden.

De ouders van Igraine zijn tovenaars en haar oudere broer Albert is een beginnend tovenaar. Igraine heeft echter andere interesses, zij wil liever ridder worden.

Voordat Igraine vertrekt op zoek naar de reuzenharen, ontstaan er nog meer problemen thuis in de burcht Bevernel. De buurvrouw, de barones van Zwarterots is zomaar verdwenen en haar neef Gilgalad de Gierige of Gilgalad de Geweldige (hangt ervan af aan wie je het vraagt!)heeft zijn intrek genomen in haar huis. Gilgalad aast op de toverboeken van Ingaine haar ouders. Want met die toverboeken denkt Gilgalad de machtigste tovenaar ter wereld te worden.Gilgalad deinst nergens voor terug.

Helaas kunnen de ouders van Igraine en Albert niet meer toveren nu ze varkens zijn. Dus terwijl Igraine de gevaarlijke tocht gaat maken, moet haar broer met zijn toverkunsten de Brucht beschermen.

Er zit veel tovenarij in dit boek. Igraine moet daar niets van hebben, maar het is toch wel handig. Haar harnas dat ze voor haar tiende verjaardag heeft gekregen is zo getoverd door haar ouders en broer dat het meegroeit en er helemaal niets doorheen gaat. ‘Helemaal niets. Zelfs lansen ketsen af op dit harnas. ‘Als het goed is, is het zelfs waterdicht. Dat beweren de boeken in elk geval.’ Aldus haar vader, heer Lamrok de Listige.

Ook beschermt tovenarij de burcht van haar ouders. De stenen leeuwen aan de poort van de burcht slaan alarm als er een vreemdeling aan komt en iedereen die in de gracht rondom de burcht valt, wordt een vis.  En de smoelen in de muur van de burcht slikken kanonskogels.
Zal het Gilgalad ondanks deze betoverde burcht en de tovertrucken van Albert de toverboeken toch in handen krijgen. En zal Igraine, als ze de tocht overleeft, de reuzenharen vinden en haar ouders kunnen terugtoveren?

Vrees niet, lees dit boek!

 

cherubCherub - Top secret
R. Muchamore 10+  ▪ € 9.95


James heeft het niet gemakkelijk. Zijn moeder is overleden en zijn vader heeft hij nooit gekend. Gelukkig heeft hij zijn zusje nog, Lauren. Maar haar vader heeft de voogdij over haar opgeëist. James wil hij er niet bij hebben, en zo belandt James in een internaat.
Daar wordt hij, zo blijkt later, in de gaten gehouden door zijn kamergenoot, Kyle. Deze jongen zit bij Cherub: een organisatie die geheime spionnen inzet. Deze spionnen zijn niet zomaar spionnen, het zijn kinderen van 11 tot 17 jaar. James is geselecteerd en Kyle moet uitzoeken of James daadwerkelijk geschikt is om een goede spion te worden.

James wordt op een ochtend wakker op de campus van Cherub. Hij krijgt de keuze om zich aan te sluiten bij Cherub. James heeft geen ouders en is een rekenwonder, daarom heeft Cherub belangstelling voor hem.
James heeft niets te verliezen en besluit de zware 100 dagen basisopleiding te volgen.

Na hard werken en veel tegenslagen overleefd James de 100 dagen. Hij wordt ingezet voor een missie met  terroristen. Maar of dit goed afloopt?

Dit boek staat zonder twijfel in mijn favoriete boeken top 5. Het is een spannend en ook humoristisch boek. Voor het laatse onderdeel van de 100 dagen basisopleiding worden James en zijn partner Kerry gedropt in een oerwoud. Om hun rugzakken lichter te maken halen ze de spullen die ze niet nodig hebben uit hun rugzakken . Er zitten hele rare dingen bij. Wat moet je immers met De complete werken van Shakespeare in de middle of nowhere?

''Ik moest even schijten,'' zei ze. ''Van al dat fruit van gisteren ben ik helemaal leeggelopen.''
''Bedankt voor deze details, Kerry. Ik ging net eten.''
''Er schoot me net nog iets te binnen,'' zei ze.
''Wat dan?''
"Weet je nog dat we De complete werken van Shakespeare op het strand hebben achtergelaten?''
"Jawel..."
"Ik denk dat het boek als wc-papier was bedoeld."


Gelukkig kunnen we na het lange wachten op deel 1 direct doorlezen, want deel 2,3 en 4 zijn inmiddels ook verschenen. Wat een mazzel. Veel leesplezier!

Groetjes Eva

 

 

tekenboek

Hieronder een voorbeeld van een bespreking van het grote tekenboek van Taro Gomi 12,50

 

 

 

eigenwijs

Eigen-wijs

Al ruim 10 jaar is Eigen-wijs een veelgebruikte bundel met liederen voor alle groepen van het basisonderwijs. Eigen-wijs is een liedbundel voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Veel liederen zijn voorzien van lessuggesties en tips om het aanleren gemakkelijk te maken. Behalve in het onderwijs zijn de liederen ook buiten de school te gebruiken.

De bundel bevat een breed liedrepertoire:
- traditionele en moderne liederen;
- liederen uit allerlei culturen;
- kampliederen;
- speel- en dansliederen;
- veel Engelstalige liederen voor groep 7 en 8.

De bundel is thematisch geordend. Bij de liedjes voor het jonge kind wordt extra aan dacht geschonken aan muziek en beweging en het gebruik van materiaal. De keuze voor de liederen is bepaald door kwaliteit, aantrekkelijkheid en bewezen waarde voor het gebruik in de basisscholen en Pabo`s.

Samenstelling: Frans Haverkort, Rinze van der Lei en Lieuwe Noordam 44,50

Het boek bevat een cd-rom met alle opnames van liederen (eerste couplet en refrein)

 

 

 

 

 

---